Se întâmplă cu pădurile România și te va supăra maxim: de ce rămânem fără, ”trebuie să asigure resursa pentru industrie și energie”

de: Alexandru Puiu
30 09. 2022

Data viitoare când mergi pe drumurile patriei și vezi zone întregi de pădure secerate sau zeci de camioane cu butuci, să ai în vedere avertismentul în acest sens la ministrului Mediului.

În timp ce în occident se plantează la nivel industrial, iar oamenii nu mai știu ce să facă pentru a proteja natura și mediul înconjurător, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ne-a atras atenția că pădurile României nu sunt o grădină botanică, ”ele trebuie să asigure resursa pentru industrie și energie în Europa”. Nici măcar nu a făcut efortul ca declarativ să se rezume la necesarul României.

Cum ne pregătim pentru defrișări masive, oficial

„Dincolo de multiplele mesaje alarmiste de pe Facebook, acum pentru prima dată vedem și studii. Cred că este rolul patronatului, dincolo de clopotele care trebuie trase tot timpul, să vedem și cifre. Ministerul trebuie să asigure echilibrul între funcțiile pădurii. Vedem ce se întâmplă pe plan mondial și pe plan european. Echilibrul era tot timpul în mișcare între funcția de biodiversitate, funcția economică, funcția socială. Acum se pune din ce în ce mai mare pe funcția de biodiversitate, de funcția de protejare a naturii, a fabricatelor, a speciilor. În același timp, suntem cu toții conștienți că pădurea nu poate deveni o grădină botanică.

În toată Europa, pădurea va putea să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon, dincolo de protejarea speciilor, dincolo de protejarea habitatelor, resursa necesară pentru industrie, resursa necesară pentru energie. În continuare, în Europa sunt milioane, poate zeci milioane de gospodării care folosesc lemnul ca sursă regenerabilă pentru generarea energiei termice și electrice, dacă este cazul în anumite situații”, a menționat Tanczos în cadrul Smart Green Industry: Potențial verde pentru o industrie a viitorului, conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn.

În ceea ce privește planul de tăiere din următoarea perioada, intitulat Strategia forestieră națională, documentul cu pricina se află pe masa Ministerului Mediului, iar în această săptămâna va ajunge și la Guvern.

„Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase pentru a asigura pe termen lung această reziliență a schimbărilor climatice. Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase, pentru că trebuie să asigure resursa de lemn pentru industrie și pentru cetățeni, pe termen lung. Motiv pentru care această Strategie forestieră pe care o avem pe masa ministerului și, în această săptămână, și pe masa Guvernului, trebuie să asigure această sustenabilitate, reziliență și echilibru între cele trei funcții ale pădurii. Trebuie să avem la aceeași masă toți factorii care vor binele pădurii și care vor binele industriei, care vor binele habitatelor și vor să contribuie la acest demers pe termen mediu și lung”, a spus demnitarul, potrivit Agerpres